Skip to main content

Over het Wispelhuis

6 Juni 1972 is op aandringen van de toenmalige wijkagent dhr. Graveland de Belangen Vereniging Willeskop ontstaan.

Onder leiding van Ben Boegheim, Cor Koppers en Jan Muller werd toen, aan de overkant van de weg, het weiland van Jaap Hogenboom gehuurd. Hier mocht de jeugd spelen en voetballen. Op deze manier werd het veiliger op het buurtje rondom de Nieuweweg en bleven de bloemen in de tuintjes heel. Eén keer in het jaar werd op dat weiland een buurtfeestdag georganiseerd. De kruiwagenrace, hoepel kruipen, het zaklopen en het verkleed voetballen leeft nog steeds in de herinnering.

In 1975 hebben we op een driehoekig stukje grond van de gemeente, voor de bunker en tegen het terrein van de steenoven, een speeltuintje gemaakt. Van stalen buizen hebben we twee wippen, een dubbele schommel, een glijbaan en een klimrek gemaakt. De kinderen mochten een naam bedenken voor de nieuwe speeltuin. Carola Straver werd als winnaar aangewezen door de vrouw van de burgemeester. Willeskop en spel werd samen gesmolten tot Wispel. Burgemeester de Jonge heeft de speeltuin geopend.

Het bestuur werd uitgebreid van drie naar vijf man en het hele jaar door werden activiteiten georganiseerd. Toen was chauffeurscafé het Hemeltje nog de ruimte voor kaart- en bingoavonden. Door de grote opkomst en de gezellige avonden ontstond de behoefte aan een eigen home.

Het voormalige gebouw van de vleeskeuringsdienst in Oudewater is in 1979 met subsidie van de gemeente Willeskop aangekocht. De houten schotten werden ter plaatsen gedemonteerd, naar Willeskop gereden en op een strook grond van de steenoven tegen de Hollandse IJssel weer opgebouwd. Wethouder Arie Vianen Heeft het houten Wispelhuis geopend.

In dat houten gebouw is de vereniging uitgegroeid naar een vaste waarde in het buurtschap Willeskop en de gemeente Montfoort. Daar zijn we uitgegroeid van 30 naar ruim 100 gezinnen. Film-, bingo- en kaartavonden waren onderdeel van het jaarprogramma met 72 druk bezette avonden  voor de bardienst. Het houten Wispelhuis werd uitgebreid met toiletruimte en een echte bar. Het carnaval en de playbackshow werden zo goed bezocht dat het houten gebouwtje uit zijn voegen barstte. Voor die activiteiten werd een tent en een buitenpodium gebouwd.

Tijdens een zware novemberstorm is een gedeelte van het dak weggewaaid. Met gespaard geld en de uitkering van de verzekering zijn we in 1988 begonnen aan de gemetselde uitvoering van het Wispelhuis. Weer hebben we met vrijwilligers een huzarenstukje vertoond. Naast het nieuwe Wispelhuis werd de nieuwe speeltuin gemaakt. Het Wispelhuis is uitgebreid met een opslagruimte met koeling en daarna de nieuwe toiletruimte.

Ik mag nu al 40 jaar leiding geven aan deze vereniging het is een onderdeel van mijn leven geworden. Ik ben er trots op.

Ik ben trots op:

  • de bestuursleden, waarvan inmiddels het grootste deel uit vrouwen bestaat
  • de schoonmakers
  • de barmedewerkers
  • alle vrijwilligers
  • op mijn vrouw die me al de tijd die ik weg ben, me thuis moet missen

Jan Muller

Al ruim veertig jaar voorzitter van de Belangen Vereniging Willeskop